Är du redo att förändra din livsstil?

Då var det söndag och den första köttfria måndagen nalkas (inte för mig men på bloggen). Tips på veg mat kommer snart, men först en liten kommentar. Jag såg precis USA´s förre vice president Al Gores dokumentär An inconvenient truth. Tänkte att jag måste se den när jag fick reda på att han faktiskt fått nobelpris för den, och när jag i ett annat sammanhang hörde om den gick jag till biblioteket. Den var väl bra och informativ, men jag kan inte påstå att han gav några revolutionerande fakta. Det mesta känns rätt allmänt vedertaget sen lång tid tillbaka (filmen är gjord 2006 så kanske därför). Men jag blir ändå glad att någon så högt uppsatt person i USA tar problemet på någorlunda allvar.

Dock reagerade jag, precis som den nederländske politikern Marianne Thieme i Meat the truth, på att Gore inte någon gång under hela filmen tar upp det i särklass största problemet med global uppvärmning. Djurindustrin och köttkonsumtionen.
Inte bra.

Anyways. Ät detta imorgon för att ge dina barn en värdig framtid. Indisk veggomåndag jaaoo.

Indisk grönsaksgryta i kormasås till 4 pers

1 gul lök
5 potatisar
2 morötter
1 blomkålshuvud, 500 g
1 msk olivolja
1 burk kormasås, 500 g
1 burk kikärtor, 400 g
1 lime
salt och peppar

Skala löken, potatis och morötter. Grovhacka löken, skär potatis och morötter i tunna skivor. Ansa och skölj blomkål och dela den i små buketter. Fräs lök, potatis och morötter i olja i en låg vid panna ca 10 minuter. Vänd ner blomkål, kormasås och avrunna kikärter. Låt det koka under lock ca 10 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Späd ev. med vatten om det blir för tjockt. Smaksätt med rivet limeskal - saft, salt och peppar.
Servera grönsakspannan med tomater och naanbröd.

Nu ska jag fotografera lite med min nyinvesterade systemkamera och läsa Alf Hornborgs Myten om maskinen. Paradox?!

Lycka till!

Hej

Och välkommna alla mina noll läsare! Jag har än en gång fått den briljanta idén att starta en blogg. Denna gång främst för att sprida kunskap och budskap åt dig som lyckas ta dig till detta ensliga hörn av det världsvida nätet, men även för att öka min egen kunskap och skrivförmåga.

Nu tänkte jag försöka hålla mig till ett ämne som är högst relevant och som även är ett av mina största intressen - mat! Men det ska inte bli en tråkig ordinär matblogg. Nej, här ska jag ge mig i kast att mer eller mindre genomtänkt uttala mig om hur det vi stoppar i oss är kopplat till klimat, global uppvärmning, fattigdom, vattenbrist med mera. Med en smått vänstervriden touch. Stora jobbiga frågor, oändliga diskussioner typ utan svar på.

Idén til bloggen kom genom att jag hittade till Köttfri Måndag, vars talande namn uppmanar till att äta vegetariskt en dag i veckan. Detta budskap tänkte jag försöka sprida, för du kan faktiskt göra en otroligt stor insats bara genom denna lilla akt. Så jag börjar där, med att inför varje måndag lägga upp ett tips på en vegetarisk middag med lite tillhörande nyttiga faktaheter. Sen kommer jag med största sannolikhet publicera otaliga aktuella, relevanta, irrelevanta, roliga, tråkiga, personliga och opersonliga länkar och inlägg, förhoppningsvis inte så mycket om mitt liv för sådana bloggar hatar jag. Nej detta ska bli ett projekt där faktaspäckad, bildande och smart blogg ska framträda! Haha det lät nåt... Hur som helst, det ska bli spännande att följa mig själv i detta arbete. Lit bilder kommer säkerligen också smyga sig in.

Önska mig lycka till!

RSS 2.0